• Hoe gaat het nu met Het Ouden Huis?

  Het Ouden Huis is op dit moment met drie processen bezig: in Woerden, in Bodegraven en met financiering. In deze blog leggen Karel van Berk en Leonard Smit uit …Lees meer »
 • Winnaar Social Hackathon Amsterdam 2017

  Het Ouden Huis is afgelopen 7 oktober door de vakjury én de publiekjury uitgeroepen tot winnaar van de Social Hackathon Amsterdam 2017. Op deze dag presenteerden zeven mensen hun …Lees meer »
 • Prijsvraag Who Cares

  Samen met Simeon Zondag en Frank Hurkmans van van Aken – concepts, architecture, engineering en executive creator Jostal Schalkwijk heeft het Ouden Huis meegedaan met de prijsvraag Who Cares. …Lees meer »
 • Impressie koffieochtenden Woerden

  “Wanneer gaat Het Ouden Huis open?” Afgelopen periode hebben we weer vele ouderen op de koffie mogen ontvangen. Zoveel zelfs dat we steeds wat laat begonnen. Het zoeken naar vele …Lees meer »
 • ‘Ouderen moeten langer thuis blijven wonen.’

  ‘Ouderen moeten langer thuis blijven wonen.’ Met die stelling opende Monitor de tv-uitzending van 6 februari 2017. Tijdens het debat werd de beginstelling moeiteloos omgewisseld voor een andere: ‘Ouderen …Lees meer »
 • Uitnodiging koffieochtenden Woerden

  Wij nodigen belangstellenden in Het Ouden Huis van harte uit voor een koffieochtend. Tijdens de ochtenden willen wij u vertellen wat wij hebben bereikt in Woerden en welke stappen …Lees meer »
 • Toezegging wethouder Woerden

  Tijdens de Raadscommissie Middelen heeft Het Ouden Huis gebruik gemaakt van het spreekrecht. Wij hebben opgeroepen Het Ouden Huis Woerden op te nemen in de beoogde versnelde bouw van sociale huurwoningen in …Lees meer »
 • Raadscommissie Woerden

  Het Ouden Huis zal gebruik maken van het spreekrecht tijdens de raadscommissie. Ruim 300 senioren uit Woerden willen zo snel mogelijk verhuizen naar Het Ouden Huis. Het Ouden Huis …Lees meer »
 • Zorgdragers Het Ouden Huis Woerden

  Het Ouden Huis heeft gesprekken gevoerd met de kandidaten voor de functie van zorgdragers voor Het Ouden Huis Woerden. Deze zijn zo positief verlopen dat wij inmiddels een overeenkomst met …Lees meer »
 • Bericht van Het Ouden Huis Woerden

  Uitnodiging koffieochtend In het nieuwe jaar nodigen wij u graag uit voor een koffieochtend. Deze zullen wij begin februari houden. U hoort dan van ons hoe het gaat met …Lees meer »
 • Senioren willen wel degelijk verhuizen

  Woerden bewijst dat ouderenbeleid op de verkeerde aanname stoelt “Ouderenbeleid is gebaseerd op een verkeerde aanname. Senioren willen wel degelijk verhuizen. Gráág zelfs!” concluderen Leonard Smit en Karel van …Lees meer »
 • Het Ouden Huis in AD Het Groene Woerden

  “Zelfstandig samenwonen in Het ouden Huis”. Onder deze titel bericht AD het Groene Hart over Het Ouden Huis. Het AD wilde weten of er veel belangstelling is geweest voor …Lees meer »
 • Impressie koffieochtenden

  Afgelopen week hebben wij kennis gemaakt met mensen die meer wilden weten over Het Ouden Huis. Wij kregen een overweldigend aantal van meer dan 100 bezoekers op de koffie. Nadat de koffie …Lees meer »
 • Inschrijven voor woning in Woerden

  Wij willen graag weten of u in Het Ouden Huis te Woerden zou willen wonen. U kunt zich daarvoor inschrijven. Uw inschrijving is geheel vrijblijvend; het verplicht u tot niets. …Lees meer »
 • Koffieochtenden

  Wilt u met ons kennismaken of heeft u vragen? Dan nodigen wij u van harte uit om naar een van de koffieochtenden te komen. U kunt vrij binnenlopen, aanmelden …Lees meer »
 • ‘Er moet meer zijn tussen thuis en verpleeghuis.’

  ‘Er moet meer zijn tussen thuis en verpleeghuis.’ Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn maandag 11 januari tijdens een symposium in Harderwijk, georganiseerd door de stichting Thuis in Welzijn. …Lees meer »
 • Het Ouden Huis: veiligheid en rust

  ‘Mijn droom is een woonplek voor ouderen waar zij met een prettig gevoel zelfstandig wonen, ook als ze zorg nodig hebben’, vertelt Karel van Berk, een van de twee …Lees meer »
 • Wij zoeken zorgdragers

  Het Ouden Huis zoekt zorgdragers, lees verderLees meer »
 • Per Saldo leden dag was een succes

  De ledendag van per Saldo op 27 september 2014 was een succes voor Het Ouden Huis. Diverse mensen hebben laten weten een voorstander te zijn van Het Ouden Huis.Lees meer »
 • Onze website is live!

  25 September was het dan zo ver, onze website is live gegaan!Lees meer »
 • Eerste presentatie

  Op 27 september 2014 presenteert Het Ouden Huis zich op de ledendag van Per Saldo in Utrecht.Lees meer »

Zelfstandig wonen tot het laatst

‘Moeten verhuizen vanwege je gezondheid is zo ingrijpend. Dat heb ik van dichtbij gezien’, vertelt Leonard Smit. Het is zijn motivatie om samen met Karel van Berk Het Ouden Huis op te zetten.

Het Ouden Huis - Leonard Smit

‘Mijn schoonouders hadden het zwaar met die verhuizing, zelfs toen het thuis echt niet meer ging. Mijn schoonvader had frontaal dementie en daardoor gedragsproblemen. Mijn schoonmoeder had reuma en parkinson. Uiteindelijk ging mijn schoonvader naar een verpleeghuis en mijn schoonmoeder vond het moeilijk daar te komen.

Een heftige periode, maar ik heb er ook veel van geleerd.

Bijvoorbeeld hoe belangrijk het is om als oudere bijtijds te verhuizen naar een plek waar je tot het laatst kunt blijven. Liefst een huiselijke, sfeervolle woonplek waar je je thuisvoelt, waar je zelf alles bepaalt en waar je kunt blijven, ook als je veel zorg nodig hebt.

Een keuze die je als senior bijtijds zou willen maken. Als je nog helemaal zelf de regie hebt.

Uiteindelijk werd ook mijn schoonmoeder in een verpleeghuis opgenomen. Ik kwam er vaak met een knoop in mijn maag. Dan zat mijn schoonmoeder aan tafel met een kop koude koffie met een rietje erin voor zich. Ze kon het kopje zelf niet meer vasthouden, maar blijkbaar had niemand er even aan gedacht haar te helpen. Of ze zat in de felle zon, omdat niemand er blijkbaar aan had gedacht het zonnescherm naar beneden te doen.

En dan al die verschillende mensen die ze op 1 dag zag. Terwijl ouderen vooral voorspelbaarheid en vertrouwde gezichten nodig hebben.

Ik moest vaak moed verzamelen om bij mijn schoonmoeder op bezoek te gaan.

In plaats van een gezellig bezoek was het mantelzorgen, bijsturen, om haar vervolgens in haar eenzaamheid achterlaten. In afwachting van wat de komende dagen haar zonder ons zouden gaan brengen…

Hoe fijn is het dan als je ouders in een prettige omgeving wonen waar naar hun wens geholpen kan worden? Waar je weet dat er iemand dichtbij hen is die komt helpen als er onverhoopt iets mis gaat met je ouder.

Ik weet uit ervaring dat je altijd schrikt als je mantelzorger bent en de telefoon gaat. Altijd heb je in je achterhoofd of het wel goed gaat. Wat is het dan een opluchting als je daar gerust over kunt zijn. Omdat je weet dat er voor je vader of moeder altijd hulp dichtbij is.

Al helemaal als je vader of moeder in een sfeervolle, gezellig omgeving woont. Een plek waar je als kinderen en familie graag komt.

Daar staat Het Ouden Huis voor.

Het mooie van Het Ouden Huis vind ik daarbij het vanzelfsprekende onderlinge contact. De zorgdrager en en de twee jongeren die in Het Ouden Huis studeren en werken zijn veel in de eetkeuken en zitkamer. Je kunt in Het Ouden Huis met elkaar koffiedrinken, samen vers koken en samen eten. Zo leer je elkaar ongedwongen beter kennen. En tegelijkertijd ben je tot niets verplicht. Je bepaalt als bewoner alles zelf.

En het fijne van Het Ouden Huis is dat je er zelfstandig kunt blijven wonen tot laatst, ook als je veel zorg nodig hebt. Een geruststellende gedachte. Voor bewoners, maar ook voor hun kinderen, familie en vrienden.’

 
© 2017 Het Ouden Huis