Radio 1 bevraagt Het Ouden Huis over wonen voor senioren

Ouderen langer thuis laten wonen: een goed of slecht idee? Op zondagavond 25 februari 2018 was Karel van Berk, mede-eigenaar van Het Ouden Huis, te gast bij NPO Radio 1. Presentator Rob Oudkerk liet verschillende partijen aan het woord over de kwestie.

  • Zijn we niet te ver doorgeslagen met de sluiting van al die verzorgingshuizen?
  • Willen kinderen voor hun ouders zorgen?
  • Worden mantelzorgers overbelast?
  • Wat willen senioren eigenlijk zelf?
  • Zijn deeltijd verpleeghuizen en respijtzorg een oplossing?
  • Zijn er nog andere alternatieven?
  • En zijn die alternatieven alleen voor de rijkeren weggelegd?

Klik hier om de uitzending te beluisteren.

Klik hieronder om de laatste 5 minuten te beluisteren waarin Joop afsluit: initiatief van Karel is een geweldig goede aanpak

Op dit moment stuurt de overheid erop aan dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Tot het moment aanbreekt dat dat niet meer mogelijk is: de situatie is geëscaleerd, de oudere heeft veel zorg nodig en de mantelzorger is overbelast geraakt. Op dat moment komt er een keukentafelgesprek om de toekomst te bespreken en moeten de ‘gevloerde’ ouderen en mantelzorgers de weg zien te vinden in het systeem met alle regels en wetten.

Rob Oudkerk vroeg aan Karel van Berk of hij dus pleit voor keukentafelgesprekken in een eerder stadium. Karel beaamde dat voorkomen (preventie) sowieso beter is. En kreeg later in de uitzending de kans om toe te lichten dat er echter ook een alternatief is: zelfstandig blijven wonen mét zorg dichtbij, zodat je tot het einde thuis kunt blijven wonen. In een volledige woning (woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer, logeerkamer, berging, balkon of tuin) met de privacy die je wenst.

Als je in die oplossing uit gaat van de normale woonlasten en de benodigde zorg betaalt vanuit het PGB (persoonsgebonden budget) is deze vorm van wonen betaalbaar voor alle senioren die dat willen. Bij Het Ouden Huis gaat het specifiek om huurwoningen / sociale sector. Door deze woningen te groeperen in één gebouw, en daarbij ook een zorgechtpaar onder te brengen dat dag en nacht onder handbereik is, kunnen senioren leven hoe zij willen en zo lang mogelijk voor zichzelf zorgen.

Eigen regie met de zekerheid dat je nooit meer hoeft  te verhuizen