• Hoe gaat het nu met Het Ouden Huis?

  Het Ouden Huis is op dit moment met drie processen bezig: in Woerden, in Bodegraven en met financiering. In deze blog leggen Karel van Berk en Leonard Smit uit …Lees meer »
 • Winnaar Social Hackathon Amsterdam 2017

  Het Ouden Huis is afgelopen 7 oktober door de vakjury én de publiekjury uitgeroepen tot winnaar van de Social Hackathon Amsterdam 2017. Op deze dag presenteerden zeven mensen hun …Lees meer »
 • Prijsvraag Who Cares

  Samen met Simeon Zondag en Frank Hurkmans van van Aken – concepts, architecture, engineering en executive creator Jostal Schalkwijk heeft het Ouden Huis meegedaan met de prijsvraag Who Cares. …Lees meer »
 • Impressie koffieochtenden Woerden

  “Wanneer gaat Het Ouden Huis open?” Afgelopen periode hebben we weer vele ouderen op de koffie mogen ontvangen. Zoveel zelfs dat we steeds wat laat begonnen. Het zoeken naar vele …Lees meer »
 • ‘Ouderen moeten langer thuis blijven wonen.’

  ‘Ouderen moeten langer thuis blijven wonen.’ Met die stelling opende Monitor de tv-uitzending van 6 februari 2017. Tijdens het debat werd de beginstelling moeiteloos omgewisseld voor een andere: ‘Ouderen …Lees meer »
 • Uitnodiging koffieochtenden Woerden

  Wij nodigen belangstellenden in Het Ouden Huis van harte uit voor een koffieochtend. Tijdens de ochtenden willen wij u vertellen wat wij hebben bereikt in Woerden en welke stappen …Lees meer »
 • Toezegging wethouder Woerden

  Tijdens de Raadscommissie Middelen heeft Het Ouden Huis gebruik gemaakt van het spreekrecht. Wij hebben opgeroepen Het Ouden Huis Woerden op te nemen in de beoogde versnelde bouw van sociale huurwoningen in …Lees meer »
 • Raadscommissie Woerden

  Het Ouden Huis zal gebruik maken van het spreekrecht tijdens de raadscommissie. Ruim 300 senioren uit Woerden willen zo snel mogelijk verhuizen naar Het Ouden Huis. Het Ouden Huis …Lees meer »
 • Zorgdragers Het Ouden Huis Woerden

  Het Ouden Huis heeft gesprekken gevoerd met de kandidaten voor de functie van zorgdragers voor Het Ouden Huis Woerden. Deze zijn zo positief verlopen dat wij inmiddels een overeenkomst met …Lees meer »
 • Bericht van Het Ouden Huis Woerden

  Uitnodiging koffieochtend In het nieuwe jaar nodigen wij u graag uit voor een koffieochtend. Deze zullen wij begin februari houden. U hoort dan van ons hoe het gaat met …Lees meer »
 • Het Ouden Huis in AD Het Groene Woerden

  “Zelfstandig samenwonen in Het ouden Huis”. Onder deze titel bericht AD het Groene Hart over Het Ouden Huis. Het AD wilde weten of er veel belangstelling is geweest voor …Lees meer »
 • Impressie koffieochtenden

  Afgelopen week hebben wij kennis gemaakt met mensen die meer wilden weten over Het Ouden Huis. Wij kregen een overweldigend aantal van meer dan 100 bezoekers op de koffie. Nadat de koffie …Lees meer »
 • Inschrijven voor woning in Woerden

  Wij willen graag weten of u in Het Ouden Huis te Woerden zou willen wonen. U kunt zich daarvoor inschrijven. Uw inschrijving is geheel vrijblijvend; het verplicht u tot niets. …Lees meer »
 • Koffieochtenden

  Wilt u met ons kennismaken of heeft u vragen? Dan nodigen wij u van harte uit om naar een van de koffieochtenden te komen. U kunt vrij binnenlopen, aanmelden …Lees meer »
 • ‘Er moet meer zijn tussen thuis en verpleeghuis.’

  ‘Er moet meer zijn tussen thuis en verpleeghuis.’ Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn maandag 11 januari tijdens een symposium in Harderwijk, georganiseerd door de stichting Thuis in Welzijn. …Lees meer »
 • Zelfstandig wonen tot het laatst

  ‘Moeten verhuizen vanwege je gezondheid is zo ingrijpend. Dat heb ik van dichtbij gezien’, vertelt Leonard Smit. Het is zijn motivatie om samen met Karel van Berk Het Ouden Huis …Lees meer »
 • Het Ouden Huis: veiligheid en rust

  ‘Mijn droom is een woonplek voor ouderen waar zij met een prettig gevoel zelfstandig wonen, ook als ze zorg nodig hebben’, vertelt Karel van Berk, een van de twee …Lees meer »
 • Wij zoeken zorgdragers

  Het Ouden Huis zoekt zorgdragers, lees verderLees meer »
 • Per Saldo leden dag was een succes

  De ledendag van per Saldo op 27 september 2014 was een succes voor Het Ouden Huis. Diverse mensen hebben laten weten een voorstander te zijn van Het Ouden Huis.Lees meer »
 • Onze website is live!

  25 September was het dan zo ver, onze website is live gegaan!Lees meer »
 • Eerste presentatie

  Op 27 september 2014 presenteert Het Ouden Huis zich op de ledendag van Per Saldo in Utrecht.Lees meer »

Senioren willen wel degelijk verhuizen

Woerden bewijst dat ouderenbeleid op de verkeerde aanname stoelt

“Ouderenbeleid is gebaseerd op een verkeerde aanname. Senioren willen wel degelijk verhuizen. Gráág zelfs!” concluderen Leonard Smit en Karel van Berk van Het Ouden Huis. Het bewijs daarvoor hebben zij letterlijk in handen.

De stapel inschrijvingen voor Het Ouden Huis in Woerden.

De stapel inschrijvingen voor Het Ouden Huis in Woerden.

Op tafel ligt een stapel ingevulde briefkaarten. In Woerden hebben bijna driehonderd senioren aan Het Ouden Huis laten weten dat zij héél graag hun woning willen verruilen voor een seniorenwoning bij Het Ouden Huis. Zij hebben zich in het voorjaar van 2016 aangemeld en informeren regelmatig hoe de plannen vorderen. Wekelijks rinkelt de telefoon meerdere malen: wanneer gaat Het Ouden Huis open?

Seniorenwoningen staan leeg

Veel gemeenten en woningcorporaties werken echter vanuit de aanname dat ouderen hun woning, waarin ze zoveel hebben meegemaakt, niet graag willen verlaten. Mantelzorg en thuiszorg moeten het zo lang mogelijk thuis wonen mogelijk maken. Corporaties stimuleren senioren wel om gelijkvloers te gaan wonen maar de senioren kiezen er niet voor omdat het ontbreekt aan de juiste voorzieningen.

Toch willen ouderen verhuizen

“Maar de mensen die zich bij ons hebben aangemeld, laten ons weten dat de aanname van de overheid niet klopt. Senioren die nu nog vitaal zijn, beseffen heel goed dat de manier waarop zij wonen op termijn niet zo vanzelfsprekend hoeft te zijn” legt Leonard uit.

Bijna driehonderd ouderen wachten op een comfortabele woning, met zorg in de buurt

“Er is minder contact met de buren. De kinderen hebben hun eigen drukke levens. Thuiszorg komt hopelijk als het straks nodig is, maar zal nooit fulltime in de buurt zijn. Het huis wordt te groot en de tuin een last. En mocht het straks echt niet meer gaan: dan wacht alleen nog het verpleeghuis, op een onbekende plek.”

Deze mensen maken zich kortom zorgen dat ze straks in een ongeschikte, moeilijk bij te houden woning wonen, verstoken van hulp en sociaal contact. Dat is beslist een onaantrekkelijk toekomstbeeld.

Verpleeghuizen (bejaardentehuizen) zijn geen oplossing. Daar kun je niet terecht als je nog ‘goed’ bent. Niemand woont graag in een ziekenhuis-achtige omgeving waar je de regie uit handen moet geven en niet eens met goed fatsoen je familie kunt ontvangen of de kleinkinderen te logeren kunt hebben. Dat dit in de laatste levensfase wellicht alsnog zal moeten, is beslist een schrikbeeld.

Naar een woning waar je nooit meer weg hoeft

Waaraan hebben senioren dan wel behoefte? “Zij willen, nu ze nog gezond zijn, best nog één keer verhuizen naar een woning waar ze nooit meer weg hoeven. Ook niet als ze aan het einde van hun leven intensieve zorg nodig hebben. Zij wensen een echte woning waar je met plezier je familie en vrienden ontvangt, en waar de zorg, als het nodig is, dichtbij is.” Nog één keer verhuizen, en dan nooit meer.

Het Ouden Huis maakt dit mogelijk. Want daar zijn de zelfstandige appartementen gevestigd in een kleinschalig woongebouw waar óók een zorgechtpaar woont, waarop dag en nacht een beroep kan worden gedaan. Fijn als het niet nodig is, en nog fijner als het wel nodig wordt

Gezocht: partijen met lef

Als het aan de initiatiefnemers ligt, komt dat eerste Ouden Huis er zo snel mogelijk. Karel van Berk en Leonard Smit hebben hun huiswerk goed gedaan. Er ligt een doortimmerd financieel plan en het eerste zorgechtpaar is ook al gevonden.
Het Ouden Huis werkt graag samen met woningcorporaties en beleggers, om tot betaalbare huurwoningen te komen. Dat moeten dan wel partijen met lef zijn, die het aandurven om tegen de gevestigde orde in te gaan: die begrijpen dat ouderen wel degelijk nog eenmaal willen verhuizen naar een fatsoenlijke en betaalbare woning met hulp en zorg van het inwonende zorgechtpaar dichtbij.

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Het Ouden Huis.
Of schrijf u in voor een woning.

 
© 2017 Het Ouden Huis