Motie over Het Ouden Huis in Woerden

AD over Het Ouden Huis, 27-10-2018

AD over Het Ouden Huis, 27-10-2018

“Wat nog tegenzit is het vinden van een geschikte locatie.”

Het AD publiceerde vandaag (27-10-2018) een artikel over Het Ouden Huis in Woerden, door Ruud F. Witte. Het artikel gaat over een motie van één van de lokale politieke partijen waarin het college wordt gevraagd met Het Ouden Huis te zoeken naar een geschikte locatie tegen een redelijke prijs.

Ook in Bodegraven en Waddinxveen is Het Ouden Huis in overleg, met respectievelijk de corporatie en een private investeerder.

Je leest het artikel hier:
https://www.ad.nl/woerden/honderden-gegadigden-voor-ouden-huis-woerden~a8fae632/ 

Honderden gegadigden voor Ouden Huis Woerden

Met 300 kandidaat-bewoners lijkt er genoeg levensvatbaarheid voor het Ouden Huis in Woerden, een woonvorm voor ouderen. Wat nog tegenzit is het vinden van een geschikte locatie.

Lenie van Leeuwen van coalitiepartij Lijst van der Does wil dat de gemeente de initiatiefnemers te hulp schiet. ,,In gesprek gaan en meedenken bij het zoeken naar een geschikte locatie”, zegt ze. Volgende week dient ze een motie van die strekking in tijdens de raadsvergadering.

Die stapt komt voor de initiatiefnemers Karel Berk en Leonard Smit van Ouden Huis Holding BV in Gouderak als een geschenk uit de hemel. Bijna een jaar geleden boden ze toenmalig wethouder Ivo ten Hagen een door 200 mensen ondertekende petitie aan. ,,Daarna is het stil geworden”, zegt Van Berk. ,,We hebben toen van raad noch wethouder meer iets gehoord.‘’

Volgens Van Berk maakt het project nu meer kans van slagen. ,,In het coalitieakkoord is het onderwerp min of meer opgenomen. Lijst van der Does heeft het in zijn verkiezingsprogramma begin dit jaar opgenomen. En we gaan binnenkort ook bij de andere fracties langs om nog eens uit te leggen wat het Ouden Huis is en welke ondersteuning we nodig hebben.”

Het Woerdense Ouden Huis wordt een complex met 26 huurappartementen voor ouderen met een laag inkomen. ,,Het verschilt wezenlijk met een zorgcentrum zoals dat al jaren bestaat. Daar kom je eigenlijk alleen maar in als het thuis echt niet meer gaat. Het Ouden Huis is een mix van mensen met een zorgbehoefte en mensen die nog vitaal zijn.”

Behoefte

De plannen voor een Ouden Huis in Woerden zijn al drie jaar oud. Dat het tot nu toe nog niet van de grond is gekomen, staat in schril contrast met de behoefte. ,,We hebben een lijst van 300 kandidaat-bewoners”, zegt Van Berk. ,,Je zou het een wachtlijst kunnen noemen. Geen mensen die iets hebben van ‘misschien is het wel iets voor mij’, maar echte inschrijvingen. We krijgen regelmatig telefoontjes van mensen met de vraag hoe lang het nog gaat duren.”

De bottleneck is de locatie. ,,We hadden de Jan Steenstraat op het oog, maar die is afgevallen. We hopen nog steeds op het oude gebouw van het Minkema College aan de Van der Valk Bouwmanlaan. En we praten ook met GroenWest, maar het vlot allemaal nog niet.”

Met de motie van Lijst van der Does verwacht het Ouden Huis dat er beweging komt.