• Hoe gaat het nu met Het Ouden Huis?

  Het Ouden Huis is op dit moment met drie processen bezig: in Woerden, in Bodegraven en met financiering. In deze blog leggen Karel van Berk en Leonard Smit uit …Lees meer »
 • Winnaar Social Hackathon Amsterdam 2017

  Het Ouden Huis is afgelopen 7 oktober door de vakjury én de publiekjury uitgeroepen tot winnaar van de Social Hackathon Amsterdam 2017. Op deze dag presenteerden zeven mensen hun …Lees meer »
 • Prijsvraag Who Cares

  Samen met Simeon Zondag en Frank Hurkmans van van Aken – concepts, architecture, engineering en executive creator Jostal Schalkwijk heeft het Ouden Huis meegedaan met de prijsvraag Who Cares. …Lees meer »
 • Impressie koffieochtenden Woerden

  “Wanneer gaat Het Ouden Huis open?” Afgelopen periode hebben we weer vele ouderen op de koffie mogen ontvangen. Zoveel zelfs dat we steeds wat laat begonnen. Het zoeken naar vele …Lees meer »
 • ‘Ouderen moeten langer thuis blijven wonen.’

  ‘Ouderen moeten langer thuis blijven wonen.’ Met die stelling opende Monitor de tv-uitzending van 6 februari 2017. Tijdens het debat werd de beginstelling moeiteloos omgewisseld voor een andere: ‘Ouderen …Lees meer »
 • Uitnodiging koffieochtenden Woerden

  Wij nodigen belangstellenden in Het Ouden Huis van harte uit voor een koffieochtend. Tijdens de ochtenden willen wij u vertellen wat wij hebben bereikt in Woerden en welke stappen …Lees meer »
 • Toezegging wethouder Woerden

  Tijdens de Raadscommissie Middelen heeft Het Ouden Huis gebruik gemaakt van het spreekrecht. Wij hebben opgeroepen Het Ouden Huis Woerden op te nemen in de beoogde versnelde bouw van sociale huurwoningen in …Lees meer »
 • Raadscommissie Woerden

  Het Ouden Huis zal gebruik maken van het spreekrecht tijdens de raadscommissie. Ruim 300 senioren uit Woerden willen zo snel mogelijk verhuizen naar Het Ouden Huis. Het Ouden Huis …Lees meer »
 • Zorgdragers Het Ouden Huis Woerden

  Het Ouden Huis heeft gesprekken gevoerd met de kandidaten voor de functie van zorgdragers voor Het Ouden Huis Woerden. Deze zijn zo positief verlopen dat wij inmiddels een overeenkomst met …Lees meer »
 • Bericht van Het Ouden Huis Woerden

  Uitnodiging koffieochtend In het nieuwe jaar nodigen wij u graag uit voor een koffieochtend. Deze zullen wij begin februari houden. U hoort dan van ons hoe het gaat met …Lees meer »
 • Senioren willen wel degelijk verhuizen

  Woerden bewijst dat ouderenbeleid op de verkeerde aanname stoelt “Ouderenbeleid is gebaseerd op een verkeerde aanname. Senioren willen wel degelijk verhuizen. Gráág zelfs!” concluderen Leonard Smit en Karel van …Lees meer »
 • Het Ouden Huis in AD Het Groene Woerden

  “Zelfstandig samenwonen in Het ouden Huis”. Onder deze titel bericht AD het Groene Hart over Het Ouden Huis. Het AD wilde weten of er veel belangstelling is geweest voor …Lees meer »
 • Impressie koffieochtenden

  Afgelopen week hebben wij kennis gemaakt met mensen die meer wilden weten over Het Ouden Huis. Wij kregen een overweldigend aantal van meer dan 100 bezoekers op de koffie. Nadat de koffie …Lees meer »
 • Inschrijven voor woning in Woerden

  Wij willen graag weten of u in Het Ouden Huis te Woerden zou willen wonen. U kunt zich daarvoor inschrijven. Uw inschrijving is geheel vrijblijvend; het verplicht u tot niets. …Lees meer »
 • Koffieochtenden

  Wilt u met ons kennismaken of heeft u vragen? Dan nodigen wij u van harte uit om naar een van de koffieochtenden te komen. U kunt vrij binnenlopen, aanmelden …Lees meer »
 • ‘Er moet meer zijn tussen thuis en verpleeghuis.’

  ‘Er moet meer zijn tussen thuis en verpleeghuis.’ Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn maandag 11 januari tijdens een symposium in Harderwijk, georganiseerd door de stichting Thuis in Welzijn. …Lees meer »
 • Zelfstandig wonen tot het laatst

  ‘Moeten verhuizen vanwege je gezondheid is zo ingrijpend. Dat heb ik van dichtbij gezien’, vertelt Leonard Smit. Het is zijn motivatie om samen met Karel van Berk Het Ouden Huis …Lees meer »
 • Wij zoeken zorgdragers

  Het Ouden Huis zoekt zorgdragers, lees verderLees meer »
 • Per Saldo leden dag was een succes

  De ledendag van per Saldo op 27 september 2014 was een succes voor Het Ouden Huis. Diverse mensen hebben laten weten een voorstander te zijn van Het Ouden Huis.Lees meer »
 • Onze website is live!

  25 September was het dan zo ver, onze website is live gegaan!Lees meer »
 • Eerste presentatie

  Op 27 september 2014 presenteert Het Ouden Huis zich op de ledendag van Per Saldo in Utrecht.Lees meer »

Het Ouden Huis: veiligheid en rust

‘Mijn droom is een woonplek voor ouderen waar zij met een prettig gevoel zelfstandig wonen, ook als ze zorg nodig hebben’, vertelt Karel van Berk, een van de twee initiatiefnemers van Het Ouden Huis.

Het Ouden Huis - Karel van Berk

‘Een woonomgeving die sfeervol en verzorgd is. Een plek waar je als bewoner trots op bent. En waar kinderen, familie en vrienden graag langskomen, omdat het er prettig en gezellig is.

Nu is de praktijk vaak nog heel anders.

Als samenleving vinden we bijvoorbeeld dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig moeten wonen, maar die zelfstandigheid heeft ook een keerzijde. Als je 85 bent, moeilijk ter been, en je woont in een straat met veel jonge gezinnen, dan is de kans groot dat je vrij eenzaam de dag moet doorkomen.

Bovendien wonen kinderen vaak verder weg. En zijn ze vaak druk met hun eigen leven. Ben ik zelf ook. Langere tijd regelmatig mantelzorg verlenen valt niet mee. Ik weet dat veel mensen echt wel iets voor hun ouders of ouderen in de buurt willen doen, maar werk, kinderen en andere verplichtingen vragen ook al veel tijd.

Een spagaat tussen willen en kunnen.

Ik zou willen dat de beleidsmakers daar ook reëler in waren. Het idee van de participatiemaatschappij, ik heb er weinig mee. Je legt daarmee een claim op mensen die ze gewoon niet kunnen waarmaken. En ik zie om me heen dat dat ook tot veel stress leidt. Je voelt je als kind of familie tekortschieten. En dat bevordert het contact en de aandacht niet. Uiteindelijk wordt de eenzaamheid onder ouderen misschien zelfs alleen maar groter.

Daar komen alle veranderingen in de ouderenzorg en de thuiszorg ook nog bij. De lijn is dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig wonen, in hun eigen huis. En terecht. Ook met Het Ouden Huis zetten we helemaal in op eigen regie.

Maar we moeten er ook weer voor oppassen om alle ouderen op dezelfde manier te behandelen. Niet elke oudere kan of wil zo zelfstandig functioneren. En soms lukt dat door omstandigheden echt niet meer. Dan is het volgens mij ook de kunst om elke oudere zo veel ruimte te geven als hij prettig vindt. De een wil meer zelfregie, de ander vindt het prettig om meer bij de hand genomen te worden.

Ik zag het bij mijn eigen ouders.

Zij hadden een traditioneel huwelijk, waarin mijn moeder zorgde en mijn vader regelde. Mijn moeder reed geen auto en wist ook niets van bankzaken. Na het overlijden van mijn vader moest ze haar leven helemaal zelf organiseren. Financiële zaken regelen, contacten onderhouden. Maar als vrouw van begin 80 lukte haar dat niet meer.

We probeerden als kinderen en aanhang bij te springen, maar toch vereenzaamde mijn moeder. Na een val is ze de laatste anderhalf van haar leven opgenomen geweest in een verzorgingshuis, en dat vond ik een pijnlijke periode. De klinische sfeer, de inrichting en het feit dat je als bewoner zo weinig zelf kunt bepalen vond ik benauwend. Ook woonde ze ver uit de buurt van haar oorspronkelijke woonplaats. Daarmee vallen veel contacten weg.

Bovendien zag ik hoe we als familie vooral druk waren met het regelen van bijvoorbeeld de was, de zorg, het huis en de financiën. Dat nam allemaal veel tijd in beslag en we kwamen minder toe aan gewoon bezoek, bij elkaar zijn, aandacht voor elkaar hebben. Terwijl dat is waar je als oudere behoefte aan hebt: aandacht en gezelligheid.

Die willen we met Het Ouden Huis wel geven.

Het Ouden Huis is een warme, verzorgde woonplek waar je als oudere helemaal zelfstandig woont. Maar wel contact en vertrouwde zorg dichtbij hebt. Als dat nodig is en als je dat zelf wilt. Tot je laatste dag.

Het mooie van Het Ouden Huis vind ik ook dat je als familie weer familie kunt zijn, en niet vooral mantelzorgers. Je kunt weer ‘gewoon’ tijd en aandacht voor elkaar hebben, omdat de zorg en allerhande praktische zaken goed en prettig geregeld zijn.

Zo geeft Het Ouden Huis veiligheid, zekerheid en rust. Voor bewoners zelf en voor hun kinderen en familie.’

 

 
© 2017 Het Ouden Huis