• Hoe gaat het nu met Het Ouden Huis?

  Het Ouden Huis is op dit moment met drie processen bezig: in Woerden, in Bodegraven en met financiering. In deze blog leggen Karel van Berk en Leonard Smit uit …Lees meer »
 • Winnaar Social Hackathon Amsterdam 2017

  Het Ouden Huis is afgelopen 7 oktober door de vakjury én de publiekjury uitgeroepen tot winnaar van de Social Hackathon Amsterdam 2017. Op deze dag presenteerden zeven mensen hun …Lees meer »
 • Prijsvraag Who Cares

  Samen met Simeon Zondag en Frank Hurkmans van van Aken – concepts, architecture, engineering en executive creator Jostal Schalkwijk heeft het Ouden Huis meegedaan met de prijsvraag Who Cares. …Lees meer »
 • Impressie koffieochtenden Woerden

  “Wanneer gaat Het Ouden Huis open?” Afgelopen periode hebben we weer vele ouderen op de koffie mogen ontvangen. Zoveel zelfs dat we steeds wat laat begonnen. Het zoeken naar vele …Lees meer »
 • Uitnodiging koffieochtenden Woerden

  Wij nodigen belangstellenden in Het Ouden Huis van harte uit voor een koffieochtend. Tijdens de ochtenden willen wij u vertellen wat wij hebben bereikt in Woerden en welke stappen …Lees meer »
 • Toezegging wethouder Woerden

  Tijdens de Raadscommissie Middelen heeft Het Ouden Huis gebruik gemaakt van het spreekrecht. Wij hebben opgeroepen Het Ouden Huis Woerden op te nemen in de beoogde versnelde bouw van sociale huurwoningen in …Lees meer »
 • Raadscommissie Woerden

  Het Ouden Huis zal gebruik maken van het spreekrecht tijdens de raadscommissie. Ruim 300 senioren uit Woerden willen zo snel mogelijk verhuizen naar Het Ouden Huis. Het Ouden Huis …Lees meer »
 • Zorgdragers Het Ouden Huis Woerden

  Het Ouden Huis heeft gesprekken gevoerd met de kandidaten voor de functie van zorgdragers voor Het Ouden Huis Woerden. Deze zijn zo positief verlopen dat wij inmiddels een overeenkomst met …Lees meer »
 • Bericht van Het Ouden Huis Woerden

  Uitnodiging koffieochtend In het nieuwe jaar nodigen wij u graag uit voor een koffieochtend. Deze zullen wij begin februari houden. U hoort dan van ons hoe het gaat met …Lees meer »
 • Senioren willen wel degelijk verhuizen

  Woerden bewijst dat ouderenbeleid op de verkeerde aanname stoelt “Ouderenbeleid is gebaseerd op een verkeerde aanname. Senioren willen wel degelijk verhuizen. Gráág zelfs!” concluderen Leonard Smit en Karel van …Lees meer »
 • Het Ouden Huis in AD Het Groene Woerden

  “Zelfstandig samenwonen in Het ouden Huis”. Onder deze titel bericht AD het Groene Hart over Het Ouden Huis. Het AD wilde weten of er veel belangstelling is geweest voor …Lees meer »
 • Impressie koffieochtenden

  Afgelopen week hebben wij kennis gemaakt met mensen die meer wilden weten over Het Ouden Huis. Wij kregen een overweldigend aantal van meer dan 100 bezoekers op de koffie. Nadat de koffie …Lees meer »
 • Inschrijven voor woning in Woerden

  Wij willen graag weten of u in Het Ouden Huis te Woerden zou willen wonen. U kunt zich daarvoor inschrijven. Uw inschrijving is geheel vrijblijvend; het verplicht u tot niets. …Lees meer »
 • Koffieochtenden

  Wilt u met ons kennismaken of heeft u vragen? Dan nodigen wij u van harte uit om naar een van de koffieochtenden te komen. U kunt vrij binnenlopen, aanmelden …Lees meer »
 • ‘Er moet meer zijn tussen thuis en verpleeghuis.’

  ‘Er moet meer zijn tussen thuis en verpleeghuis.’ Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn maandag 11 januari tijdens een symposium in Harderwijk, georganiseerd door de stichting Thuis in Welzijn. …Lees meer »
 • Zelfstandig wonen tot het laatst

  ‘Moeten verhuizen vanwege je gezondheid is zo ingrijpend. Dat heb ik van dichtbij gezien’, vertelt Leonard Smit. Het is zijn motivatie om samen met Karel van Berk Het Ouden Huis …Lees meer »
 • Het Ouden Huis: veiligheid en rust

  ‘Mijn droom is een woonplek voor ouderen waar zij met een prettig gevoel zelfstandig wonen, ook als ze zorg nodig hebben’, vertelt Karel van Berk, een van de twee …Lees meer »
 • Wij zoeken zorgdragers

  Het Ouden Huis zoekt zorgdragers, lees verderLees meer »
 • Per Saldo leden dag was een succes

  De ledendag van per Saldo op 27 september 2014 was een succes voor Het Ouden Huis. Diverse mensen hebben laten weten een voorstander te zijn van Het Ouden Huis.Lees meer »
 • Onze website is live!

  25 September was het dan zo ver, onze website is live gegaan!Lees meer »
 • Eerste presentatie

  Op 27 september 2014 presenteert Het Ouden Huis zich op de ledendag van Per Saldo in Utrecht.Lees meer »

‘Ouderen moeten langer thuis blijven wonen.’

‘Ouderen moeten langer thuis blijven wonen.’ Met die stelling opende Monitor de tv-uitzending van 6 februari 2017.

Tijdens het debat werd de beginstelling moeiteloos omgewisseld voor een andere: ‘Ouderen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen’. Maar is dat ook zo?

Wat is er aan de hand?

Politiek den Haag heeft bedacht dat de ouderenzorg moet veranderen, vanwege de toenemende zorgkosten. De zorg zoals die nu is georganiseerd wordt door vergrijzing onbetaalbaar.

De zorg moet goedkoper. De politiek denkt dat te kunnen bereiken door de verzorgingshuizen af te schaffen. Dan is het inderdaad zo dat ouderen langer thuis moeten blijven wonen.

De vraag is of ouderen dat ook echt willen

Volgens allerlei onderzoeken wel. Maar meestal zijn die onderzoeken gedaan in opdracht van de politiek die dit systeem heeft bedacht.

Ouderen krijgen daarin een oneigenlijke keuze voorgelegd. Want als je moet kiezen tussen blijven wonen waar je nu zit – met alle mogelijke risico’s van dien – en naar een verpleeghuis gaan, dan weet je het wel. Bijna iedereen kiest dan liever voor de risico’s van thuis blijven wonen dan voor het verpleeghuis.

Maar dit is een keuze die de werkelijkheid geweld aandoet.

Er zijn veel nuanceringen en er zijn meer mogelijkheden dan kiezen tussen het één of het ander. Het klopt dan ook niet als je op basis van deze antwoorden zegt dat ‘ouderen zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen’.

Ouderen willen wel degelijk verhuizen, weten wij van Het Ouden Huis inmiddels.

Sterker nog: zodra mensen zeker zijn van een fatsoenlijk en betaalbare woning, goede zorg en de mogelijkheid om zelf te bepalen in hoeverre ouderen hulp willen of nodig hebben, staan zij in de rij.

In Woerden staan nu meer dan 200 ouderen ingeschreven voor een woning in Het Ouden Huis.

Dat is 1,5% van het totaal aantal huishoudens van de stad Woerden. Vertaald naar heel Nederland, praten we dan over 100.000 huishoudens. Er is dus wel een enorme behoefte om te verhuizen.

Ouderen die thuis wonen, ervaren namelijk ook veel onzekerheden.

Wat gebeurt er als ik val? Als mijn kinderen een weekje weg zijn? Hoe moet het als ik straks heel veel zorg nodig heb? Kan ik die zorg wel betalen? Waar kom ik terecht als het thuis echt niet meer gaat?

Het Ouden Huis heeft de antwoorden op al die vragen.

Wij zorgen voor 24 sociale huurwoningen onder één dak voor senioren met een inkomen vanaf AOW. Het Ouden Huis is er juist voor senioren met lagere inkomens die een zorg vragen. Of het nu veel of weinig is.

Het Ouden Huis is er ook voor echtparen waarvan de één zorg vraagt en de ander (nog) niet. En het prettige is: in onze woningen kun je tot het eind van je leven blijven wonen.

Professionele steun

In elk Ouden Huis woont een stel waarvan de één een gekwalificeerde hbo-verpleegkundige is die de bewoners op verzoek kan helpen. Zodoende hebben bewoners een vast aanspreekpunt waarop ook mantelzorgers kunnen terugvallen. Kinderen en familie hoeven niet meer 24/7 standby te zijn, maar weten dat hun dierbare in goede handen is.

Dat geeft rust.

De Monitor deed verwoede pogingen om oplossingen in beeld te brengen, maar ging ondertussen helemaal voorbij aan de essentie van de behoefte van senioren: de behoefte aan rust en zekerheid.

Een gemiste kans.

 
© 2017 Het Ouden Huis